Kuten tässä eilen valitin lyhyesti, ARJ:n kisakalenteri on surullisen lyhyt. Nyt kun Heidi postasi ht.nettiin topikin Askellajiratsastus oikeasti vaikea laji? ajattelin kirjoittaa pienen herätyspuheen tännekin.

Tasan vuosi sitten elokuussa 2008 järjestettiin yli 10 tennesseenwalkereille ja muille harvinaisemmille askellajiroduille avoimia ARJ:n alaisia kilpailuja. Laskin kisamäärän Ballard BRN:n kisakalenterista, joka sisältää vain sijoitukset, joten kisoja on varmaan ollut enemmänkin. Silloin oli mahdollista kilpailla kolme kuukauden aikana laatuarvosteluun riittävä määrä sijoituksia, kuten Ballardilla on.

Jo vuoden 2009 alusta asti, viimevuonnakin, on askellajikilpailujen tilanne muiden kuin issikoiden osalta ollut suorastaan surkea. Viimevuoden syyskuussa syntynyt kasvattini Tijuana's Psychobilly — ori jonka piti olla tuleva upea palkittu jalostusori — on melkeinpä vajaan vuoden aikana onnistunut keräämään vain 14 sijoitusta, vaikka se on osallistunut lähes kaikkiin tänä aikana pidettyihin kilpailuihin, joissa walkeriluokissa on vieläpä todella alhaiset osallistujamäärät.

Kun kyse on askellajihevosen ostamisesta tai kisojen pitämisestä, ihmiset sanovat aina syykseen etteivät osaa kisata ARJ:tä. Ei se ole yhtään vaikeaa, vaikka vaikuttaakin siltä roduittain jaoteltuine luokkineen ja outoine askellajitermeineen. Itse pidin kaikkien aikojen ensimmäiset jaoksen alaiset kilpailuni juuri askellajiratsastuksessa. Tässäpä siis helppo pieni ohjeistus kilpailemiseen ja kisojen pitämiseen!

Kilpaileminen
Minkä rotuinen heppasi on? Askellajikisoissa luokat järjestetään eri hevosrotujen erikoisaskellajien mukaan. Yleisenä käytäntönä on merkitä luokan nimen perään sulkeisiin ne rodut, jotka luokkaan saavat osallistua. Sinun ei tarvitse kuin muistaa, mikä on hevosesi rodun lyhenne ja mitkä ovat rodun erikoisaskellajit. Alla pieni lista yleisimpien rotujen luokista ja lyhenteistä. Sekakäyntiin saavat osallistua kaikki muut rodut paitsi islanninhevonen, saddlebred ja national show horse. Yleensä jos kilpailuissa on omat luokkansa myös walkereille, ne eivät saa osallistua sekakäyntiin.

  1. Islanninhevonen (isl) - töltti, passi
  2. Saddlebred ja national show horse (sdb/nsh) - slow gait, rack, ajoluokka, 4-käynti, 5-käynti
  3. Tennesseenwalker (twh) - juoksukäynti, nelitahtikäynti, keinutuolilaukka, 3-käynti
  4. Missouri Foxtrotter (mft) - foxtrot, 3-käynti / sekakäynti
  5. Rockymountainhorse (rmh) - amble, 3-käynti / sekakäynti
  6. Paso fino ja perunpaso (paso/pf, pp) - paso / sekakäynti
  7. Pohjoisnorjanponi (pnp) - töltti / sekakäynti
  8. Galiceño (gcñ) - sekakäynti
  9. Buurinponi (buur) - sekakäynti
  10. Spotted Saddle Horse (ssh) - sekakäynti
  11. Mangalarga (manga) - sekakäynti

Kilpailujen järjestäminen
Vaikka näin suomalaisittain turvallisimmalta tuntuisi järjestää askellajikisoissa pelkästään islanninhevosluokkia, ei niitä muitakaan kannata pelätä. Harvinaisempia askellajihevosiakin löytyy virtuaalimaailmasta paljon, joten luokat saavat varmasti osallistujia. Yleinen harmituksen aihe askellajipiireissä on juuri muille roduille avoimien kilpailujen vähyys.
Hyvä vinkki luokkien päättämiseen on, että ehdottomasti eniten osallistujia saavat saddlebredien (sdb) ja national show horsejen (nsh) sekä tennesseenwalkerien (twh) ja sekakäyntihevosten luokat. Ainakin henkilökohtaisesti pidän siitä, että kilpailuihin saa ilmoittaa yhteen luokkaan sen täydet 10 hevosta — kun hevosia on todella paljon, on turhauttavaa kisata vain muutamalla kerrallaan.

Noniin, ei ole vaikeeta. Menkää pitämään mulle kisoja.