Tänään jollain tylsällä tunnilla koulussa päässäni välähti oivallus — olen ihan varkain ja huomaamattani muuttunut vähitellen ihan sikatarkaksi hevosten sukujen pituudesta!

Joskus ennen yhdistelin huolettomasti tuontihevosia pitkäsukuisiin ja niinpäinpois, pidinpä vielä hienoinakin hevosia joille olin onnistunut kinuamaan hienon pitkäsukuisen VIR MVA Ch -isän ja emänä oli itse keksimäni, kisaamaton ja tekstitön tamma itse ottamillani kuraisilla tarhakuvilla. Tässä esimerkissä puhun siis melko kaukaisista ajoista, siitä kun vielä kasvattelin suomenhevosia. Myöhemminkään en tuntenut mitään erityistä kiihkon paloa suvuista nipottamiseen, vaikka alkuaikojen walkerkasvattini nyt kuitenkin ovat melko tasasukuisia (paitsi jos ne menivät muualle kuin omaan talliin, jos muille kelpasi epätasainen niin sellainen tehtiin, esimerkiksi Tijuana's Drunken Lullaby).

Nyt oivalsin, että minustahan tuntuu ihan hirveältä yhdistää edes tuontihevosta yksipolviseen!
Mitä tasaisempi suku, sen ihanampaa. Mielestäni tässä asiassa pätee sellainen maaginen kahden polven raja — yksipolvisia ja kaksipolvisia voi yhdistää vain tasan samanpituisiin sukuihin. Kolmipolvisia voi yhdistää hieman rikkonaisiin mutta suunnilleen samanpituisiin sukuihin ja ehkä kaksipolvisiinkin jos on oikein kova hätä. Kolmesta polvesta eteenpäin en nipota, jos suvussa on paljon kadonneita tai kaukaisimmat polvet ovat osaksi tuonteja (kunhan ei ole yli puolet). Nelipolvisia voi yhdistää kolmi-, neli- ja viisipolvisiin sukuihin, viisipolvisia neli-, viisi- ja kuusipolvisiin ja niinedespäin.
Kun mennään kamalan pitkäsukuisiin hevosiin, pitää tietysti vähän joustaa jos ei millään löydy hevoselle sopivaa puolisoa. Esimerkiksi pitkäsukuisimmalla hevosellani Tijuana's Weird-O-Musicilla suku yltää pisimmillään kahdeksanteen polveen ja lyhimmillään neljänteen.

Ja vielä pitää sanoa tähän samaan syssyyn myös sukurutsaamisesta. Jotkut eivät yhdistä hevosia lainkaan jos niillä on jossain kaukana edes yksi sama nimi sukutaulussa. Minusta se ei niinkään haittaa, voisin yhdistää serkuksetkin ihan ilman tunnontuskia. Toistaiseksi lähimpänä toisiaan on Tijuana's Kill Billillä Nonstance Bloed ja Floppy's Editha suvussaan kahteen kertaan. Ei yhtään paha.

Kuten Gin tai Sirpa joskus sanoi blogissaan, suku on oikeastaan ainoa asia jonka virtuaalihevoset oikeasti perivät vanhemmiltaan.