Heipähei!

Vuorokauden valvoneena, nuudeleita syöden, ht.netistä löytämästäni keskustelusta sekä Ionicin&Gin Ahaltekin blogista inspiroituneena päätin kirjoittaa tänne, vaikka tallini onkin lopettanut. Nyt saatte kuulla kaikki 10 lempirotuani — outoa etten ole niitä aiemmin tänne listannut!

Nämä ovat puhtaasti virtuaalisia lempirotujani. Reaalimaailmassa en ole elävää heppaa nähnyt vuosiin, enkä myöskään näiden alla listattujen lempirotujeni edustajiakaan koskaan — mammuttiaasin kerran! <3

 

1. Tennessee walking horse

Ei liene yllätys? Walkerit ovat aina olleet suuri lempparini virtuaalimaailmassa, innostuttuani niistä vuonna 2008 en ole kyllästynyt kertaakaan. Minuun iskee niiden ulkonäkö, väriskaala, erikoisuus ja se etelävaltioiden amerikkalainen koreilu joka rotuun olennaisesti liittyy (vaikka se tosielämässä onkin aika karua touhua).

 

2. American saddlebred

Hyvänä kakkosena hyvin paljon walkerin kaltainen rotu. Saddlebredit ovat kuitenkin aina olleet kakkossijalla, koska ne ovat minun makuuni liian siroja ulkonäöltään. Rakkauteni herättää erikoisaskellajit ja samainen koreilu kuin walkereissakin. Olen kasvattanut saddlebredejä melkein koko Tijuanasin eliniän ajan.

 

3. American miniature horse

Ihania friikkejä! Näissäkin minuun vetoaa miniatyyriskenen ulkonäkökeskeisyys ja suuri väriskaala. Minit ovat olleet myös yksi Tijuanasin suurilukuisimmista roduista.

 

4. Mangalarga marchador

Ensimmäinen Yhdysvaltojen ulkopuolelta kotoisin oleva rotu osuu neljänneksi. Marchador on hyvin pasomainen rotu, rakastan niiden ulkonäköä sekä monipuolista väriskaalaa. Myös marchadoreja olen kasvattanut hyvin pitkään, ja ollut kauan myös suurin ja varmaankin ainoa kasvattaja.

 

5. Buurinponi

Buurienkin kanssa minulla on jo suhteellisen pitkä historia. Niissä on parasta yksinkertaisesti kaikki: ne ovat kotoisin Afrikasta (afrikka, haloo!?! <3), niillä on erikoisaskellajeja, silmääni todella paljon miellyttävä ulkonäkö ja mukavia värejä. Buuri voisi nousta listallani itse asiassa samalle sijalle marchadorien kanssa.

 

6. Morganinhevonen

Morganit ovat mukavan jenkkihenkinen ja koreileva rotu. Väriskaala on pieni, mutta toisaalta ruunikoissakin löytyy erittäin kauniita ja varioivia sävyjä, ja erikoisuuksien metsästäminen on aina hauskaa jos niitä on vähän. Hiukan miinusta rodun huonoista käyttömahdollisuuksista omaan näkökulmaani nähden, niillä kun ei ole mitään erikoisaskellajia mutta eivät ole kyllä mitään koulu- ja estehevosiakaan.

 

7. Kladrubinhevonen

Ensimmäinen eurooppalainen rotu listallani. Kladrubien kanssa minulla on pitkä ja polveileva historia, olen kasvattanut niitä yhtä kauan kuin walkereita, mutta pitänyt siinä välissä vuoden tauon. Kun kladrubeista puhutaan, suurelle osalle virtuaaliharrastajista varmaankin tulee mieleen Tijuana Stables? Kladrubit ovat ihanan majesteettisia, ja ah se nenä! <3

 

8. Spotted Saddle Horse

Ssh:lla tässä yhteydessä meinaan virtuaalimaailman määritelmää, elikkäs kirjavaa askellajiroturisteytystä (löytyyköhän minulta kirjoittamaani rotumääritelmää enää mistään tallesta, apua!?). Siinä yhdistyy kaikki kivat piirteet eri askellajiroduista, mutta toisaalta en ikinä ole ollut kirjavuuden fani. Olen ollut aikalailla ainoa ssh-kasvattaja aikalailla aina.

 

9. Missouri foxtrotter

Foxtrottereissa on oikein sellaista vanhan ajan etelävaltiomeininkiä! Ne eivät ole niin glamoröösejä kuin saddlebredit ja walkerit, vaan enemmän työhön soveltuvia. Väriskaala on ihana.

 

10. Mammuttiaasi

Viimeinen ei ole hevosrotu, vaan aasi, mutta ah niin ihana! <3

 

Tästä listasta huomaa, että hevosmakuni on aikalailla hazardi: rakastan outoja, epäkäytännöllisiä ja ulkonäkökeskeisiä rotuja. Olen aina ollut sellainen ihminen johon silkan mielenkiintoisuutensa vuoksi vetoavat oudot ja osin karut tai julmatkin asiat — pidän esimerkiksi Yhdysvaltalaista askellajiratsastusskeneä julmuutensa vuoksi erittäin mielenkiintoisena, ja osin senkin takia viehätyn siihen liittyvistä roduista (toki pidän soringia täydellisen tuomittavana, mutta silti). Tietyt rodut tuovat mukanaan tietynlaisen fiiliksen: listaamissani jenkkiroduissa elää etelävaltioiden puuvillaplantaasien ja sisällissodan henki, kladrubeissa taas tsekkiläisen ylhäisön majesteettisuus.

<3