Ajattelin, että jospa puhuisin kerrankin jotain asiaa tänään. Päätin puhua ihmisten eri tavoista kasvattaa virtuaalihevosia.

Jotkut ovat ehkä huomanneet, etten pidä oikeastaan missään arvossa sitä kovin yleistä kasvatustapaa, jossa kasvatetaan esimerkiksi vain ja ainoastaan esimerkiksi 1-polvisia hevosia. Toimintaperiaattena on siis se, että talli hankitaan täyteen evm-sukuisia hevosia, joille kisataan kaikki mahdolliset arvonimet ja teetetään niillä yksipolvisia varsoja jotka kaikki myydään tallista pois. Kun hevoset ovat saavuttaneet kaiken mahdollisen ja saaneet kamalan kasan varsoja, ne heitetään kuoppaan ja tilalle hankitaan uudet evm-sukuiset hevoset joilla aloitetaan sama touhu alusta. 
Ihan hyvä ja kiva keino ehkä johonkin puoliverimaailmaan, jossa tietyn pituiset suvut ovat muotia. Tämä menetelmä ei kuitenkaan todellakaan ole kutsuttavissa jalostukseksi. Se on pelkkää määrän lisäämistä tai korkeintaan kasvatusta, ei todellakaan jalostusta jonka määritelmä reaalimaailmassa on suunnilleen tämä: 

Jalostus on eläinten kehittämistä haluttuun suuntaan keinotekoisesti, eli toisin sanoen jalostus on ihmisen tietoisesti ohjaamaa ja nopeuttamaa evoluutiota. Jalostuksessa käytetään hyväksi halutunlaisten eliöiden aikaansaamiseksi valintaa, saman lajin toisistaan eroavien kantojen välisiä risteytyksiä, lajien välisiä risteytyksiä tai ihmisen aiheuttamia mutaatioita.

Koetan siis sanoa, ettei tuollainen vain esim. yksipolvisilla hevosilla "jalostus" kehitä sitä eläintä yhtään mihinkään. Saatan olla meriittienkeräilymaailmasta vieraantunut kalkkis-laiskuri, mutta en kyllä näe kovinkaan suurena edistyksenä sitä että edetään yksi polvi ja saadaan hevonen, jonka vanhemmilla on arvotuista kilpailuista saadut sijoituskasat jotka eivät millään lailla vaikuta jälkeläisen menestykseen (ellei puhuta porrastetuista kisoista). Se sen sijaan on jo jotain, että olet kasvattanut hevosen, jolla on esimerkiksi kolme polvea sinun itse kasvattamiasi, huippuunsa kisattuja ja arvonimiteltyjä hevosia suvussaan.

Toinen kovin yleinen tapa jalostaa on ihan mukava, ja sitä harrastavilla ihmisillä tuntuu olevan hieman enemmän hajua sanasta "jalostus".
Ideana on siis ilmeisestikin se, että tuodaan itse niitä evm-sukuisia, teetetään niille varsoja joista saatetaan jättää pari kotiin ja hankkia sille sitten siippa toiselta kasvattajalta omaksi tai lainaan. Saatetaan myös hankkia paripolviset orit ja tammat toiselta kasvattajalta ja yhdistellä toisiinsa sitten jonkun muun kasvatustyön tuloksia. Suvun tasaisuudelle ei aina kiinnitetä mitään huomiota, eikä hevosia välttämättä niin kamalasti kisatakaan.
Itse harrastin näitä molempia tapoja joskus Tijuana Stablesin alkuaikoina, kun hevosia oli vain parikymmentä. Esimerkiksi yhden kantatammani Fancy Belfastin varsoista en tyhmänä jättänyt yhtäkään kotiin, vaan sain vasta tänä vuonna yhden sen pojanpojan talliini.

Hölmö puoli tässä toiseksi esitellyssä tavassa on, että ihmiset eivät kiinnitä sitten minkäänlaista huomiota ori- ja tammalinjoihin eivätkä tee eroa siihen kumpi on arvokkaampi itselle, hevonen jonka suvulle on itse kerännyt meriitit vai hevonen jonka suvun on joku muu kasvattanut ja kisannut.

Tästä päästäänkin sitten lempiaiheeseeni, eli omaan jalostukseeni. Tijuana Stablesin koko toiminta perustuu hevosten kasvatukseen, joka minulla perustuu sukujen ja linjojen jalostukseen.
Ennen kaikkea pyrin saamaan aikaan pitkiä sukuja, joissa voisin katsella itse kasvattamiani ja tuomiani hevosia jo ensimmäisissä polvissa. Minusta tuntuu typerältä ostaa muilta pitkäsukuisia ja kasvatella niillä hevosia jotka kyllä ovat pitkäsukuisia, mutta suvuiltaan minulle tuntemattomia eivätkä laisinkaan henkilökohtaisia.
Toki käytän myös muiden kasvattamia hevosia ja myös pitkäsukuisia, erityisesti tennesseenwalkereilla koska tunnen vanhatkin suvut melkoisen hyvin, mutta muiden kasvattamat hevoset ovat minulla vain täytteenä ja omaa työtä helpottamassa.

Toinen pointti ovat ori- ja tammalinjat. Kiinnitän erityistä huomiota orilinjoihin, tammoilla ei ole niin väliä mutta koetan myös saada jokaiselle tammalle hankittua ainakin yhden tammavarsan omaan talliin. Orilinjoja kasvatankin sitten ihan tosissaan ja todella maanisesti, joskus vähän muiden tekijöiden kustannuksella. Pyrin pitkiin, katkeamattomiin linjoihin jotka ovat peräisin omista tuontihevosista. Usein linjoissa seuraa mukana jokin nimiteema ja väri: löytyy Billy-linja, mafia-linja, George Lucas-linja ja vaikka mitä.

Voisin vielä esitellä erilaisia kasvatustyöni tuloksia...

Tijuana's Billy Idol - Sukua löytyy kuusi polvea, Billy-isälinja alkaa Tijuana Stablesin ensimmäisestä tennesseenwalkerorista. Emänemänisän linja on uudempaa perua, mutta sekin nyt jo melko pitkäksi ja mukavaksi kehkeytynyt linja, jota esitellään seuraavaksi.

Tijuana's Phantom Menace - Star Wars-isälinja johtaa Millenium Falconiin, joka on itse tuomani tuontihevonen. Emälinja johtaa yhteen Tijuanasin ensimmäisistä tammoista.

Tijuana's Boys Don't Cry - Cry-orilinja, joka on Star Warsejakin uudempi ja alkaa alkujaan Branwenin Austin Powersista. Olen kuitenkin onnistunut mukavasti omimaan suvun ja aloittamaan siitä ihan oman linjani. Emän puolelta löytyy Billy-linjaa ja isänemältä noita tallin kantahevosia.

Tijuana's Jailhouse Rock - Isälinja Rock-ssh:t ja koko isän suku hyvin Tijuana-painotteista. Emänä kuitenkin tallin ulkopuolinen kasvatti.

Tijuana's Meet Me In Paradise - Paradise-orilinjaa, jonka olen vahingossa jättänyt melkein katkeamaan kunnes tajusin teettää tämän hevosen. Emälinja johtaa Merleen, joka on hieman uudempaa tuontikantaa.

Chlapec Senta I - Tämä onkin Ionicin kasvatti, mutta isälinja johtaa Tijuanasin ensimmäiseen kladrub-jalostusoriin.

Tijuana's Dinoman - Dinosaurus-orilinja, jonka kantaori taitaa peräti olla yksi Tijuanasin ensimmäisiä miniatyyrejä. Emän puolelta päästään Wish Me Luckiin, joka on onnistunut jotenkin leviämään melkein kaikkiin miniatyyrisukuihini.

Tijuana's Al Capone - Mafia-linja, joka johtaa iki-ihanaan Donnie Brascoon. Emäemä vie Kultahuiskuun, mutta kaikki muut hevoset suvussa ovat omia.

Siinäpä se. Muistuttaisin vielä näinä helposti provosoituvina myrskyisinä aikoina, etten tarkoita mollata ketään tai kenenkään tapaa harrastaa virtuaalihevosia. Olen näistä saattanut huomautella jollekulle, mutta en tosiaankaan enää muista kelle joten en kirjoituksessani puhunut kenestäkään tietystä. Kiitos. :)