Kävin tänään kuvaamassa esteratsastuskilpailuita Laakson kentällä Helsingissä. Se oli ensimmäinen ns. oikea ratsastuskilpailu jossa olen ollut, ja ensimmäinen tapahtuma jossa olen kohdannut virtuaalihevoskuvaajia.

Olen aina ihmetellyt, miten valokuvaaminen onnistuu herättämään niin suuria tunteita virtuaaliharrastajien keskuudessa. Nyt kuitenkin myönnän, että omakin ärsyyntymiskynnykseni tuli ylittyneeksi tänään.

Katselin ihmetellen isojen järkkäreiden rivistöä, olisiko ollut parhaimmillaan 11-vuotiaan näköinen tyttö käsissään melkein päänsä kokoinen kamera pitkällä putkella. Voin vain ihmetellä, mistä noin pieni tyttönen saa noin kalliin ja ison kameran jos ei vanhemmiltaan. Vertauskohtana tähän on, että itse en omistanut kameraa ennen kuin täytin 15, ja 11-vuotiaana kuvani olivat jotakuinkin tätä luokkaa.

Valokuvaus ja järjestelmäkamerat muoti-ilmiönä ovat ärsyttäneet minua jo pitkään. En ymmärrä, mitä pointtia on omistaa hieno kamera vain statussymbolina, jos ei harrasta valokuvausta eikä tarvitse niin hyvää kameraa (tässä kohtaa taitaa muutaman virtuaaliheppakuvaajan niskakarvat nousta pystyyn: toki toki te voitte harrastaa valokuvausta etc etc etc ja tarvitsette kameraa ehdottomasti). Kyllä itsellenikin järjestelmäkamera tietysti kelpaisi, mutta en maksaisi siitä koska en näe sitä niin tarpeelliseksi itselleni — lähinnä varmaan tuntisin vain syyllisyyttä siitä etten käytä kameraa josta olen maksanut itseni kipeäksi.
Lisäksi aivan oma numeronsa ovat järkkärikuvaajat, jotka pasauttelevat menemään automaattisäädöillä ja saavat aikaan huonoja kuvia joita myyvät "järkkärilaatuna". Järkkärilaatu ei tarkoita mitään, voit saada pokkarilla todella hyviä kuvia ja järkkärillä jotain aivan järkyttävää scheissea.

Itse kuvasin kisoissa melko pienellä Nikon Coolpix P100 -pokkarilla, jolla mielestäni sain ihan kelvollisia kuvia – myönnän, etteivät ne ole mitään loistavia, osa epätarkkoja ja hieman rakeisia photoshop-tarkennuksen vuoksi. Olisin saanut lainaksi kaverini Olympuksen pitkäzoomisella putkella, mutta en viitsinyt lainata koska saan kyseisellä kameralla vielä huonompia kuvia johtuen siitä etten tiedä mitään sen säädöistä.

Huomautan vielä, että tietysti tiedän että pokkarilla ei voi millään yltää siihen laatuun jota järkkäreillä parhaimmillaan saa jne jne jne. Näillä saatesanoilla varustettuna voit mennä katselemaan kuvia osiosta Puoliverisiä ja jotain sinnepäin.