Olen tässä lähiaikoina saanut ht.netissä ihmetellä, kuinka American Miniaturen suosio näyttää taas hieman kasvaneen.

Rotuhan on ollut suurimassa suosiossaan virtuaalimaailmassa joskus vuosia sitten, ja sen jälkeen kasvattajakunta on välillä ollut kutistuneena ehkäpä jopa vain yhteen tai kahteen kasvattajaan. Itse otin minit talliini vuosi sitten kesällä 2009, jolloin ainoa tuntemani toinen kasvattaja oli VF Miniatures. Sen jälkeen tässä vuoden sisällä olen saanut tutustua Kultahuiskuun, ja vuoden 2010 puolella kuvioihin ovat tulleet monet uudet harrastajat ja tallit: Gestüt Gresham, Rucksack Miniatures, Dalek, Chinét Ranch, Kya's Showhorses ja Windy Way.

Rodun uuden suosion syytä voi vain arvailla. Usein monien rotujen räjähdysmäisesti kasvava suosio on johtunut jonkin yhdistyksen perustamisesta tai muuten aktiivisista lobbareista, mutta nyt mitään yhdistystä ei ole olemassa enkä ainakaan ole huomannut muutakaan mainostusta. Toivon kuitenkin, että mahdollisimman moni näistä uusista talleista jaksaa jatkaa rodun parissa, vaikkei harrastajakunta aina olisi kovinkaan suuri tai reipas.
Olen ollut todella tyytyväinen myös uusien NJ-kisojeni osallistujakuntaan: miniatyyriluokassa on enemmän osallistujia kuin yleisluokissa!

Toisaalta taas uusien kasvattajien tulossa minua hieman huolestuttaa, että kaikkia miniatyyrirotuja aletaan taas iloisesti ja mistään tietämättömänä sekoittelemaan keskenään. American miniature, european miniature, american shetland pony ja falabella ovat täysin toisistaan eroavia rotuja joiden ulkonäkö vaihtelee suuresti. Toivon todella, etten lähitulevaisuudessa joudu katselemaan miniarabeilta näyttäviä falabelloja tai muuta ihmeellistä.